מסגרת הזמן: מהמאה ה 5 לפנה"ס עד נפילת האימפריה הרומית במאה ה 5 לספירה
1. יוסף בן מתתיהו – היסטוריון סופר ומצביא
בן למשפחת כוהנים, יהיר ויומרני. מנהיג המרד בגליל, שעבר לצד הרומאים. את ספריו החשובים כתב בארמון הקיסר ברומא. משום כך, בעיית מהימנותו, המחייבת את הקורא בכתביו, קריאה זהירה. עם זאת, נחשבים ספריו, ללא כל ספק, לנכסי צאן ברזל עבור ההיסטוריה של עם ישראל. ארבעת ספריו "מלחמות היהודים", "קדמוניות היהודים", "נגד אפיון" ו"חיי יוסף", נכתבו ברומא, בשפה היוונית והשתמרו לדורות בשלמותם, בשל ערכם לתיאולוגיה הנוצרית.
2. טורפים ונטרפים בחצרו של הורדוס
מן החשובים בשליטי ישראל שבימי בית שני. עליו אמר היסטוריון צרפתי, כי עלה לשלטון כשועל, שלט כנמר ומת ככלב. הורדוס היה שליט מוכשר, אכזר ובר מזל, אשר לאורך 34 שנות שלטונו, ידעה הארץ שגשוג, פריחה ותנופת בניה אדירה. בחצרו, בביתו, פעל ביבר חיות רעות.
3. ישו – כוכב עליון
התיעוד ההיסטורי אודות ישו האיש, דל במיוחד. האם היה ישו או ישוע בן מרים ויוסף מנצרת ("המשיח" על פי הנוצרים) או בן האלוהים? מי היה ואם היה בכלל? מדוע נצלב ומה עומד בבסיס ההאשמה המוטלת על היהודים לדורות?
4. קליאופטרה – המלכה האחרונה לבית תלמי
אישה, נסיכה ומלכה אשר מציתה, מזה אלפי שנים, את דמיונם של רבים. האישה, ששני הגברים החזקים ביותר בעולם של אז, חשקו בה. האישה שלחמה בבעלה הראשון, שהיה אחיה והרעילה את בעלה השני, שהיה אף הוא אחיה. קליאופטרה מלכת מצרים הייתה האחרונה בשושלת תלמי המקדונית, ששלטה במצרים העתיקה.
5. אוקטביינוס אוגוסטוס – בניגוד לכל הציפיות
הקלפים בידיו היו גרועים משאפשר. רומא סגדה לכוח ואוקטביינוס לא היה איש צבא נועז, אלא בחור חולני, אשר הגיע לרומא והוא בן 19 בלבד. אביו, מאמצו, יוליוס קיסר, נרצח. ברומא שרר תוהו ובוהו נוראי והטוענים לכתר היו גדולים, חזקים ועשירי ניסיון. במתינות מעוררת פליאה ובחכמה רבה, אוגוסטוס קיסר הוא הג'וקר והמנצח הגדול, בדרכו אל הפסגה, בה יאחז 44 שנה, עד יום מותו.
6. בית הורדוס
הורדוס במותו הורה על חלוקת הממלכה בין יורשיו (באישור הקיסר הרומי, כמובן!) והם שלטו עוד 100 שנה לאחר מותו. לצידם של יורשי הורדוס שבעורקיהם זרם דם חשמונאים, שלטו בארץ גם נציבים רומיים באחת התקופות הסוערות ביותר שעברו על היהודים בארצם.
7. בר כוכבא או בן כוזיבא
דמותו הכריזמטית של מנהיג המרד ברומאים, החלה מתעמעמת לאחרונה אצל החוקרים החדשים. רבי עקיבא אמר עליו כי "דרך כוכב מיעקב" ואילו המחקרים החדשים, מצביעים על "מרד בר כוכבא" כאסון הגדול אף מחורבן בית שני ובר כוכבא היה לא אחר מאשר בר כוזיבא.
8. סלע המריבה בירושלים
הר הבית הוא סלע המריבה הגדול ביותר בתולדות העמים, מוקד להתכתשויות דתיות ולאומיות וכן המכשול הגבוה ביותר לשלום בין יהודים וערבים. כיצד צמח הר הבית למוקד ברומו של עולם?
9. חשמונאים ומתייוונים
חילוניים (מתייוונים) ודתיים (חשמונאים), בימי בית שני, התנצחו ונאבקו זה בזה. הם לא היססו לגייס כוחות חיצוניים, אשר מעורבותם החריפה והאיצה את התהליך, שבסיומו קוממה ממלכת החשמונאים, שהצליחה לשרוד שבעים שנה.
10. יוליוס קיסר – שמו הפך לתואר
מצביא מזהיר וכריזמטי, מדינאי פרגמטי, מנהיג ואיש ספרות מעולה, אשר שמו הפך לתואר. דמותו רבת הפנים, משמשת עדיין קרקע פורה לחוקרים רבים. בגיל 56, היה יוליוס קיסר השליט הבלתי מעורער ברומי ובשיא תהילתו, נרצח על ידי מקורביו.
11. מיתוס מצדה, מיתוס אד-הוק
"מיתוס מצדה" צמח כאחד המיתוסים המובילים של החברה הישראלית. הוא נבנה מתוך הסיפור ההיסטורי: האקורד האחרון בסיפור הטרגי של המרד הגדול בשלטון הרומי בארץ. ההרצאה מתבססת על כתבי יוסף בן מתתיהו והמחקר המודרני אודותיו.
12. נירון קיסר – תענוגות השלטון.
הקיסר החמישי והאחרון בשושלת היוליו-קלאודית, אשר נודע כאחד הקיסרים הראוותניים, המטורפים והאכזריים בשליטי רומא. יחד עם זאת, המקורות ההיסטוריים אודותיו חשודים בהטייה פוליטית לרעתו.
13. קלאודיוס קיסר וידה של פורטונה
רק פורטונה יכולה הייתה להעלותו לשלטון. נכותו ויכולתו לספוג את הלעג הנורא של סביבתו, היא שהצילה אותו מגורלם של אצילים רומים רבים סביבו. עם רצח אחיינו המטורף קליגולה, היה קלאודיוס לבחירה המוצלחת, שכן התגלה כמנהלן מוכשר. בימיו נתפס כשליט חלש, אך הוא זכה להערכה והוקרה אצל ההיסטוריונים בני ימינו.